10.12.04

De Drol v/h Jaar

Natuurlijk hebben jullie de hele nacht in spanning gezeten: wat zou de Drol van het Jaar geworden zijn? Absoluut geen verrassing voor wie mij kent, en dat is iedereen die dit leest:

Razorlight - Up All Night



Werkelijk het ergste wat ik dit jaar heb gehoord. Eerder dit jaar zei ik dat het als opgebakken kots klonk.
"Nee", zei iemand toen, het is "lekker", "pretentieloos" (alsof dat iets positiefs is, KS) en lijkt op Television".

Mijn reactie dan weer:
1. Het klinkt helemaal niet als Television. Het klinkt als The Strokes.
"Ja, maar die klonken ook als Television (en nog wat andere Newyorkse bandjes)" zeg jij dan. Best, maar als The Strokes al een Television-kopie waren, dan is dit een kopie van de kopie, en op een gegeven moment neemt de kwaliteit sterk af.
2. Dat hele Television-nadoen is sowieso zo 2001 weet je wel.
3. Nog los van het 'klinkt als'-verhaal: de liedjes hebben 'het' gewoon niet voor mij. Nee, het hoeft niet altijd vernieuwend te zijn, maar het mag toch wel *iets* eigens hebben? Als je al geen eigen sound hebt, zorg dan dat je wel zelf sterk songmateriaal hebt. Dat ontbreekt hier volledig. 'Stumble and Fall' en 'Rock'n'Roll Lies' hebben nog een aardig refreintje en zo, maar de rest zou zelfs Room On Fire niet gehaald hebben.
4. De attitude die er doorheen schemert. Niet de coole nonchalance van The Strokes, zelfs niet de voor sommigen irritante slordigheid van Pavement, nee, het is pure zeurderige aanstellerij. Razorlight vertoont een cynische desinteresse voor de kwaliteit van de eigen muziek.Er spreekt volgens mij ook een grote minachting voor het platenkopend publiek uit: 'hier heb je wat rotzooi, je vreet het toch wel want dat deed je eerder ook altijd'. Erger nog dan van de hitproducer die voor de vierde single van zijn protégé *nog* maar eens hetzelfde kunstje flikt "want die vorige drie waren ook hits". Erger, omdat die hitproducer in elk geval nog *zichzelf* plagieert.

Ik kan hier nog steeds helemaal achterstaan. Lui, cynisch, geen memorabele songs. Verwerpelijke muziek.
Luister zelf nog maar een keer, als je het niet laten kunt:
"Get it and Go" - Razorlight (link verwijderd).

Goede tweede in deze categorie trouwens: The Thrills.
Maar zoals alles aan The Thrills is het weer nét niet. Zelfs geen Drol van het Jaar dus, slechts wat spetters en veel wind.