22.12.04

5. The Go! Team - Thunder, Lightning, Strike



"Where Sonic Youth meets The Jackson Five", zeggen ze zelf. Q houdt het op "The Yeah Yeah Yeahs doing Double Dutch". SoundsXP: "An electro-obsessed Bananarama fronting the Polyphonic Spree" (?). Het klinkt allemaal even leuk, is allemaal ongeveer correct en nóg zegt het niet half hoe briljant de mash-up pop van The Go! Team is. De meest weirde combinaties van samples worden opgezocht (en vervolgens nágespeeld, ook al zoiets), en als het maar swingt is het goed.
De in indierock gepokt en gemazelde Sam Dook en Ian P. zochten en vonden een vocaliste die naar eigen zeggen nog nooit een noot van My Bloody Valentine had gehoord, maar wel kon zingen in de 'Double Dutch'-stijl.

Double Dutch is touwtjespringen met twee touwen. De chants (liedjes, of beter misschien: schoolplein-raps) die daar bij horen duiken verschillende malen op ("Ladyflash", "The Power is On") en vormen het fundament onder de overheersende sfeer op het album: dat van uitgelaten, kinderlijke vrolijkheid. Zoals de makers zich moeten hebben gevoeld bij het in elkaar zetten van het album, zo klinkt ook het eindresultaat, en zo voel ik me dan weer bij beluistering.
Als een kind dat toestemming krijgt om het hele klaslokaal met vingerverf te besmeuren, zolang hij maar álle kleuren verf gebruikt.
Website (Luisteren onder 'Music')
"Ladyflash" (video, Quicktime)